Iris cycled voor de tweede keer voor Plan!

Iris Sam
Qr
van totaal € 4.000 (101%)

Motivatie

Alweer fietsen voor Cycle for Plan? JA! :-) Niet alleen omdat de reis die ik in 2017 samen met mijn moeder naar Zambia maakte (en waar we maar liefst € 10.000 voor opgehaald hadden!) zo ongelofelijk mooi, ontroerend en eye-opening was, maar ook omdat alle hulp in deze landen nog steeds ZO hard nodig is!

Daarom ga ik opnieuw de uitdaging aan! Ditmaal naar Vietnam, waar ik 450 kilometer en 9.000 hoogtemeters (!) ga fietsen om geld op te halen voor Plan Nederland. Met deze fietstocht (zwaarder dan de Alpe D’Huez!) steun ik een project van Plan om kindhuwelijken (letterlijk) de wereld uit te trappen. In Vietnam komt het nog veel te vaak voor dat minderjarige meisjes uitgehuwelijkt worden en in verwachting raken terwijl zij zelf nog kind zijn. Iets waar hun lichaam natuurlijk helemaal niet klaar voor is. Verwaarlozing, armoede en pijn zijn kernwoorden die deze situatie het beste omschrijven. Met deze fietstocht door Vietnam steun ik niet alleen veilige scholen, educatie, voorlichting & bewustwording en bescherming tegen geweld door het bouwen van safe houses voor deze meisjes, maar zie ik ook nog eens met eigen ogen hoe de sponsorgelden worden uitgegeven. Een unieke kans. Daarom vraag ik jullie ook voor hulp, want elke euro maakt het verschil. Elke euro zorgt voor een beter leven voor deze meisjes. Zodat ook zij gewoon kind kunnen zijn!

Facts & Figures

- Zonder educatie worden 63% van de meisjes onder de 18 jaar uitgehuwelijkt. Met middelbaar onderwijs, worden enkel 20% van de meisjes onder de 18 jaar uitgehuwelijkt.
- Per dag worden 39.000 meisjes uitgehuwelijkt. Dat zijn 27 meisjes per minuut!
- Per jaar sterven zo'n 50.000 meisjes tijdens de zwangerschap, omdat hun lichaam nog helemaal niet klaar is om een kindje te krijgen.
- Met 1 jaar onderwijs stijgt het inkomen van een meisje tot wel 25% 
- Geschoolde meisjes trouwen later en krijgen minder kinderen. Zij zijn beter in staat voor hun eigen kinderen te zorgen, die op hun beurt ook weer vaker en langer naar school kunnen gaan. 
- Plan onderhandelt zodat ook getrouwde meisjes naar school kunnen en organiseert kortlopend inhaalonderwijs, waarmee meisjes hun diploma kunnen halen. Hierdoor hebben meisjes later een betere kans om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien, en zijn zij dus (financieel) onafhankelijker.
- Door de investeren in meisjes in ontwikkelingslanden, kan een groei gerealiseerd worden van maar liefst 92 miljard dollar per jaar. Investeren in onderwijs voor meisjes is hiermee de investering met het allerhoogste rendement ter wereld!

FAQ

Komt mijn gedoneerde geld direct bij Plan Nederland terecht? 
- Ja! Alles wat via deze site wordt gedoneerd, gaat direct naar Plan toe. Zij zorgen dat jouw sponsor bijdrage in Vietnam terecht komt om de meisjes daar te helpen!

Wordt mijn sponsorbijdrage ook gebruikt voor de reiskosten?
- Nee, zeker niet! Ik dien een bedrag van € 4.000 op te halen. Dit sponsorgeld wordt enkel voor de projecten in Vietnam gebruikt. Daarnaast betaal ik namelijk zelf mijn vlucht- en overnachtingskosten van ongeveer €2.000. 

Is bovengenoemde € 4.000 een streefbedrag, of dien je dit volledig op te halen?
- De volledige € 4.000 dient opgehaald te zijn voordat ik naar Vietnam vertrek. Dit ter voorkoming dat mensen enkel meedoen 'voor de lol'. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat wij een mooie bijdrage leveren aan de projecten daar! :-) 

Met hoeveel mensen gaan jullie naar Vietnam? 
- In totaal gaan er 25 mensen mee naar Vietnam! Een relatief kleine groep. Hier is door Plan bewust voor gekozen, gezien het feit dat we ook langs de communities gaan. Daarnaast gaan er een aantal mensen van Plan Nederland mee. Ook is er een verpleegkundige, een kok en hebben we onze eigen fietsenmaker! Deze laatste is hard nodig, want bij de afgelopen reis naar Zambia waren er elke dag wel een paar lekke banden :-)

Waar in Vietnam ga je fietsen?
- De fietstocht is in het noordoosten van Vietnam. Als hoogtepunten fietsen we door Mai Chau en Sapa en beklimmen we de Pha Dinn pas: zwaarder dan de Alpe d’Huez (!).

Zijn de giften aftrekbaar voor de inkomstenbelasting?
- Jazeker. Omdat Plan de ANBI status heeft zijn de giften aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. 

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle
€ 5 30-10-2019 | 14:16
€ 10 23-10-2019 | 16:05 Succes Iris!!
€ 25 22-10-2019 | 15:04 Hoi Iris, Wat leuk en mooi, dat je hier opnieuw voor inzet! Veel succes ermee!
€ 2 21-10-2019 | 03:38
€ 50 20-10-2019 | 15:32 Laatste loodjes!