Wereldwijd worden elk jaar vijftien miljoen meisjes slachtoffer van kindhuwelijken voor ze achttien zijn. Eén op de negen kindbruiden is zelfs jonger dan vijftien. Een kindhuwelijk vernielt in één klap een onbezorgde jeugd én de toekomst van miljoenen meisjes. 

 

Geen kansen

Kindhuwelijken zijn het meest ernstige probleem voor meisjes in de afgelegen gebieden in Noord Vietnam. 44 procent van de meisjes trouwt daar voor hun 18e jaar. De bevolking in deze provincies bestaat voornamelijk uit etnische minderheden die behoren tot de armste en meest achtergestelde groepen van Vietnam. Hun armoede en het ontbreken van kansen zijn belangrijke oorzaken van kindhuwelijken.

 

Meisjes naar school

Door een deelnemer van Cycle for Plan te steunen, kan Plan International Nederland strijden tegen kindhuwelijken. Dit doet Plan door bewustwording, bescherming tegen geweld, lobby en scholing. Plan werkt er aan om onderwijsdrempels voor meisjes weg te nemen omdat onderwijs meisjes bewust maakt van hun rechten en hun kans vergroot op het vinden van werk waarmee ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Plan onderhandelt zodat ook getrouwde meisjes naar school kunnen en organiseert kortlopend inhaalonderwijs, waarmee meisjes hun diploma kunnen halen. Plan zet meisjesclubs op, waarin zij leren over hun rechten, de mogelijkheden voor de toekomst, sociale vaardigheden, seksuele voorlichting en de gevolgen van een kindhuwelijk. 

Lees hier meer over kindhuwelijken en de manieren waarop Plan hiertegen strijdt.

 

 
 
Delen